Aile Rehberlik ve Danışmanlık Hizmeti Nedir, Ne Değildir?

Aile rehberlik ve danışmanlık hizmeti ile aile içi iletişimi sağlıklı ve uyumlu hale getirmek ve bu amaçla aile üyelerini yönlendirmek hedeflenmiştir.

Aile danışmanlığı aile terapisi değildir. Aile terapisinde ailenin tüm üyeleri (anne baba, çocuklar) aynı anda seansa alınır ve belirli bir süre boyunca seanslar tekrarlanır. Aile danışmanlığını ise anne-baba, sadece anne, sadece baba, sadece kardeş gibi ailenin herhangi bir üyesi alabilir.

Aile danışmanlığında danışan kişi ailenin diğer bir üyesiyle ilgili yaşanan problemde kendisinin yapabileceklerini öğrenmek amacıyla danışmanlık alır. Örneğin kardeşi psikotik atak geçirmiş bir birey aile danışmanlığından faydalanabilir ve bu yolla kardeşine nasıl davranması, onunla nasıl iletişim kurması, onu ne gibi kurumlara götürmesi vb. konularda bilgilendirilir. Bu nedenle aile danışmanlığı terapi kategorisinde değil, bilgi verici danışmanlık kategorisindedir.

Kliniğimizde aile danışmanlığı hizmeti psikologlar tarafından yürütülmektedir.

Ne Zaman Aile Danışmanlığı Almalıyım?

Aşağıda belirtilen durumlarda aile danışmanlık ve rehberlik birimine başvurmanız faydalı olacaktır.

  • Çocuğunuzla (ya da ailenizden başka biriyle) iletişim problemi yaşıyorsanız,
  • Çocuğunuzun (ya da ailenizden başka birinin) tanımlanmış bir psikiyatrik / psikolojik sorunu (depresyon, panik atak, şizofreni vb.) varsa,
  • Çocuğunuzun (ya da ailenizden başka birinin) herhangi bir zihinsel ya da fiziksel bir engeli (zeka geriliği, otizm, görme, işitme, yürüme engeli vb.) varsa,
  • Çocuğunuzun (ya da ailenizden başka birinin) ergenlik dönemine ilişkin problemleri varsa,
  • Çocuğunuzun (ya da ailenizden başka birinin) öfke kontrol problemi varsa,
  • Çocuğunuzun (ya da ailenizden başka birinin) kronik bir sağlık problemi (kanser, böbrek yetmezliği vb) varsa
  • Boşanma sürecindeyseniz

Yukarıda belirtilen durumlar sebebiyle kliniğimize başvuran bireyler öncelikle aile içinde birbirleri ile nasıl iletişim kurmaları gerektiği, çocuklarına ya da ilgili diğer aile üyesine nasıl yaklaşmaları gerektiği hakkında bilgilendirilir. Problemle ilgili ayrıntılı bilgi ve önerilerin yanı sıra gerekli yönlendirmeler de aile danışmanı tarafından yapılır. Yani aile danışmanınız sizi problemle ilgili ihtiyaçlara göre başka bir uzmana, kursa, eğitime, özel eğitim merkezine vb. kişi/ kurum ve kuruluşlara yönlendirebilir.