Bağımlıysanız Özgür Olamazsınız

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bağımlılık başta gençleri olmak üzere herkesi etkileyebilen biyolojik ruhsal ve sosyal boyutları olan bir sağlık sorunudur. Alkol ve Madde kullanımına bağlı kişide ciddi sorunlar görülmekte olup bireysel düzeyde başlayan bu köleleşme Bireyin beden ve ruh sağlığını, aile ve iş yaşamını tehlikeye düşürmekte ve toplumsal ağırlıklı birçok probleme (suça) yol açabilmektedir.

Son yıllarda alkol ve uyuşturucu bağımlılığının giderek artmakta olduğunu yapılan araştırmalar ortaya koymaktadır. Bu sağlık sorununun önlenmesinde bağımlı hale gelen kişilerin tedavisi ve topluma kazandırılması, başkalarının alkol madde kullanımına sevk edilmesinin önlenmesinde ülkemizde çeşitli kurumlar hizmet vermektedir.

Bunların başında Bakırköy Ruh Sağlığı ve Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren AMATEM (alkol madde bağımlılığı araştırma tedavi merkezi) gelmektedir. Bağımlı olmuş bireyler in tedavisini üstelenen AMATEM’lerin benzerleri de diğer ülkelerde aynı görevi yerine getirmektedir.

Yine Türkiye’nin ilk olarak alkol ve madde tedavi merkezi olar ak hizmete başlayan AMATEM 26 yıldır bağımlıları tedavi etmekte ve aynı zamanda diğer illerde açılan AMATEM’lere de bu konuda model oluşturmaktadır. AMAT EM’ de tedavi de gönüllülük esaslı olsa da değişen yeni ceza kanunu ile birlikte artık insanlar gönüllü olmanın dışında da ceza kanununun 191. maddesi gereğince zorunlu olarak tedaviye alınmaktadır. Elazığ, Samsun, Manisa, Denizli, Diyarbakır, İzmir, Kayseri, Adana illerinde Alkol ve madde tedavisi yapan devlet kuruluşları da bulunmaktadır. AMATEM Alkol ve Madde bağımlısı olmuş kişilere hizmet ver erek yeniden topluma kazandırılmasında ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesinde önemli bir yere sahiptir.

1983 yılında hizmete başlayan klinik 84 yatak kapasitesi, 2 poliklinik, 2 denetimli serbestlik polikliniği, alkol bağımlılarına yönelik yoğ un bakım ünitesi, alkol-madde arındırma (Detoks) servisi ve 1 terapi katı olmak üzer e hizmet vermektedir. AMATEM’ de 1 klinik şefi, 3 psikiyatri uzmanı, 1 aile hekimi uzmanı,11 asistan, 3 psikolog, 27 hemşire, 3 spor hocası, 6 güvenlik, 4 danışma görevlisi ile 17 personel görev yapmaktadır. Alkol ve madde bağımlılığı sebebi ile AMAT EM de tedavi gören hastaların sayısı sür ekli artmaktadır.

Alkol ve madde bağımlıları yatarak ve ayaktan tedavi edildiği polikliniklere 2008 yılında 9 bin 149 kişi kendi isteği ile başvururken 24 bin 197 kişi de denetimli serbestlik yasası kapsamında tedavi altına alınmış, 2009 yılı nisan ayı sonuna kadar madde kullanımı nedeni ile başvuranların sayısı 15 bin 118, alkolden kurtulmak için başvuranların say ısı 958 olarak tespit edilmiştir.

BÜYUK BULUŞMA

Alkol ve maddeden kopanlar 26. “Alkol ve Madde Bağımlıları Dayanışma ve Yaş Gününde buluştular

Her yıl AMATEM’ e tedavi olmak için başvuran onca insan gördükleri tedavinin ardından hayata yeniden tutunmaya çalışmakta ve bunu da AMATEM sayesinde başarabilmektedir. Buradan yola çıkarak her yıl AMATEM ve ÇEMATEM birlikteliği ile 1 bu yıl “26. Alkol ve Madde Bağımlıları Dayanışma ve Yaş Günü”nde çeşitli etkinlikler düzenleyerek ayık kalmayı kutladılar. Düzenlenen bu etkinliğe Vali Yardımcısı Emin ALICI, Sağlık Müdür Yardımcısı Uz. Dr. Abdulkadir TABO, Başhekim Doç. Dr. Erhan Kurt, klinik şefleri, tedavi gören hastalar ve hasta yakınları katıldı.

“Bu tedavi aslında bir el sıkışmasıdır”

AMATEM ve ÇEMATEM’ de yatarak ya da ayaktan tedavi görüp psikoteraötik ilişkilerini sürdüren hastaların, ailelerinin ve tedavi ekibinin birlikte ayık kalmalarının başarısını kutladıkları bu günde Başhekim Doç. Dr. Erhan Kurt bir konuşma yaptı. Kurt, konuşmasında “alkol ve madde kullanımı hem dünyanın hem de Türkiye’nin büyük sorunu. Üstesinden gelebilmemiz gerek en bir problem.” Her şeyden önce önemli olanın bağımlı olmamak, bunu önlemek olduğunu, ama ne yazık ki istenmeyen bir durumda olsa insan hayatının bir döneminde bağımlı olunabildiğini söyleyen Başhekim Kurt “Bu hastaların kurumumuzda tedavisini yapabiliyoruz. ;

Biliyoruz ki tedavide motivasyon olmadan sonuç almak mümkün değil. Başarının sonucunda da her yıl has- tanemizde kutlama yapıyoruz, siz bunu hak ediyorsunuz. Siz hastalığınızda uzmansınız, biz de tedavide. Bu tedavi aslında bir el sıkışmadır” diyerek sözlerini tamamladı. Klinik Şefi Uz. Dr. Defne Tamar ise konuşmasında “Bugün neden burada toplandık? Öncelikle siz değerli hastalarımızın hayatınızda çok önemli bir adım atarak, değişimi gerçekleştirerek ulaşmış olduğunuz ayıklığınızı kutlamak için.

Kiminiz çok uzun yıllardır bu ayıklığı sürdürüyorsunuz, kiminiz ise daha yolun başındasınız. Ama hepiniz hayatınızda yeni bir başlangıç yaptınız ve bu kutlanması gereken çok değerli bir dön emeç.” Tamar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu toplantının bir başka önemli işlevi daha var. 0 da alkol/madde kullanım sorun u olan kişilere, topluma bir mesaj vermektir.

Madde kullanmaya başlamanın ve yeni bağımlıların ortaya çıkmasının önlemesinde gençlere yönelik çalışmalar da planlıyoruz.” Hastalar, rehabilitasyon çalışması kapsamında resim atölyesinde yapmış oldukları resim çalışmaları ile yaşadıklarının tamam en dışında yeni uğraşlarla ilgilenip sanatla buluşmalarını sergilediler. Yine hastalar tarafından oluşturulan koro türkülerini seslendirdi. Geçmişten bugüne AMATEM’i anlatan barkovizyon gösterisi sunuldu. 1983’ten bu yana AMATEM’e emeği geçmiş çalışanlarına plaket ve çiçek verildi. Dayanışma grubu üyeleri ve tedavi ekibi ayık kalabilmeyi kutladılar. Alkol ve madde almadan da yaşanabileceği mesajı vererek “26.yıl herkese kutlu olsun” dedi.

AMATEM’DEN PORTRELER

Bırakamıyorum demediler

Bu zorlu yolda yardım aramayı denediler ve yollan son durak olan AMATEM de buluştu

45 yıllık hayatının 35 yılında madde ve alkol kullanan 5. Ç., şimdi huzurlu. Çünkü, o ‘temiz ve ayık bir hayata attığı adımın 109. Gününde. Kendisi gibi eski bağımlı olan ark adaşlarıyla yeniden hayata tutunduğunu dile getiriyor. Bir başka hasta “artık resim çizebiliyorum” diyor. Kötü giden 15 yıllık evliliğin ardından uyuşturucu kullanmaya başlayan 43 yaşındaki A. C. de 7 yıllık bağımlılığın sonunda temiz bir hayatı tercih edenlerden.

AMATEM’de başladığı tedavi sonucu 5 aydır madde kullanmayan A.C. de arkadaşları gibi maddi manevi pek çok kayıp yaşamış olduğunu, bu yüzden ailesi ve arkadaşlarının kendisinden uzaklaştığını anlatıyor. AMATEM’deki doktorlarının kendilerine bir aile şefkati gösterdiğini ve tedaviyle birlikte hayata yeniden tutunmaya çalıştığını anlatıyor. M.Ş.’nin hikayesi ise diğerleriyle hem aynı, hem de farklı.

Baba sevgisinden yoksun büyüyen ve 12 yıl önce madde kullanmaya başlayan 30 yaşındaki M.Ş., torbacılara ayakçılık yaparak başladığı bu maceralı hay atında eroin, kokain ve esrar kullanmış. Patronları madde bağımlısı olduğunu öğrendiği ana kadar çalıştığı işyerlerinde kazandığı paranın tamamını uyuşturucuya harcayan M.Ş., 7 buçuk yıl önce bağımlı olduğunu öğrenen ailesi kendisini evden kovunca yazın parklarda, kışın da cami avlularında yatarak geçirmiş senelerini. Bundan üç yıl önce evlendiği eşine verdiği sözü yerine getirmek için tedaviye başlayan genç adam, 93 gündür yataklı tedavi gördüğü AMATEM’ den temiz bir insan olarak çıkacağı günü bekliyor. İşte böyle uzayıp gidiyor ikinci hayatlarına başlamanın mutluluğunu taşıyanların hikayeleri...

Bir bağımlının dizeleri;

Birden koşarken düşüverdim Birden karşımda seni gördüm kıs kıs gülüp de oh yapıyordum hey ben ne kadar mutlu oluyordum ağlatan sendin terk eden benim söyle peşimden niye geldin merak etme sen bir daha düşmem bu mutluluğu sana vermem.