Kahkaha At, Mutlu Ol

Kahkahanın oluşumu, onun olumlu etkilerini araştırmayı zorlaştın yor. Ortalama bir kahkaha, 4 saliselik bir ses patlamasından oluşuyor. Bu ses patlamaları bir saniyenin beşte biri oranındaki aralıklarla tekrar ediliyor. Ses patlamalarının sayısı kahkahanın derecesine bağlı ve içten bir kahkaha bir süre daha devam edebiliyor. Fak at kahkaha yine de kısa süreli bir özelliğe sahip.

ABD’ deki Maryland Üniversitesi kahkaha araştırmaları uzmanı Robert Provine, kahkahanın neden ilk bakışta daha çok yorucu bir hareket gibi göründüğünü şöyle açıklıyor: “Eğer g(ilen birinin fizyolojik profiline bakarsanız aslında bunun stresle bağdaştırılabilecek özellikleri olduğunu görürsünüz. Örneğin’ ha ha ha’ derken, gülüyorsunuz, nefesinizi tutuyorsunuz, kan basıncımız artıyor ve kalp atışlarınız hızlanıyor; vücudun farklı bölgelerini zorluyorsunuz.’

Vücuttaki olumlu etkileri ise kahkaha sırasında değil sonrasında ölçülüyor. Maryland Üniversitesi’nden kardiyolog Michael Miller, kahkahanın kan damarları üzerindeki etkilerini araştırıyor. Daha önceki çalışmalar, stres ve öfkenin, damarların iç kısmının daralmasına yol açtığını gösterdi. Miller ise zihinsel stresin damarların dar almasına yol açıp açmadığını ve kahkahayla onları rahatlatabilecek bir yol olup olmadığını merak ederek araştırmalar yapmış.
Müzik ve kahkaha deneylerinin sonuçları karşılaştırıldığında şu dur um ortaya çıktı: İyi bir kahkaha, en sevilen müziği dinlemek kadar güçlü bir etkiye sahip. İkisi de damarları rahatlatıyor.