Çocuğum Hangi Durumlarda İhmal Ve İstismar Edilmiş Olur?

almila şenÇocuk istismarı sadece çocuğa fiziksel şiddet uygulamaktan ibaret değildir. Fiziksel olarak gördüğünüz sadece görünürde olan bölümüdür. Oysa psikolojik olarak yapılan ihmal ve istismarda çocuk da ileriki yaşıma taşıyacağı, hayatını zorlaştırıp ileri ki yaşamında başarılarını etkiyecek çok derin ve traumatik yaralar açabilir.

  • Sadece fiziksel şiddet çocuğu istismardır.

YANLIŞ; Fiziksel şiddet sadece istismarın bir türüdür. Sürekli bağırmak, aşağılamak, ayıplama, başkaları ile sürekli negatif karşılaştırmalar yapma, anne babanın kendi çocukluğu ile (ben senin yaşında iken…) karşılaştırmak da çocuğu duygusal yönde istismardır. Çocuğa ‘’başarılı olmadığını, başaramayacağını’’,’’beceriksiz olduğunu’’ , değersiz olduğunu söyleme,’’Allahın cezası, belası’’ gibi tabirleri çocuğun şahsına karşı söylemek...

Görmemezliğe gelmek, reddetmek, kardeşleri arasında ayırımcılık yapmak, zorbalık yapmak,

Fiziksel dokunma yapamama, sarılmama, öpmeme veya şefkat içeren fiziksel davranışlarda bulunmama…

Çocuğu şiddete tanık etmek; diğer kişilere şiddet uygulamak(eşini, cocuğun kardeşini dövmek vs.) şiddet içeren filimler izletmek, evdeki evcil hayvana şiddet uygulamak…

  • Kirli ve mevsim şartlarına uymayan kıyafetler giydirilmesi
  • Çocuğun hijyenik bakımına özen gösterilmemesi (Banyo yaptırmamak, tırnak ve saç bakımı gibi)
  • Bakımı yapılmayan hastalık veya fiziksel yaralanma

  • Sadece kötü kişiler çocuğu istismar eder.

YANLIŞ;Bu durum her zaman siyah ve beyaz kadar net değildir. Bazen çocuğu istemeyerek de istismar da gerçekleşebilir. Örneğin: Kendileri çocukluğunda istismara uğramış dayakla büyümüş olan yetişkinler de terbiyenin ancak bu yolla olduğuna inanarak çocuğa şiddet uygulayabilirler.

  • Aile çocuğunu asla ihmal etmez:almila şen

YANLIŞ: Bazen aileler farkında olmadan da çocuk ihmali gerçekleşebilir. Alkol ve madde bağımlılığı olan bir ebeveynde alkolun etkısi ile sağlıklı karar almada zorlanacağından çocuğa saglıklı olarak bakmada yetersizlik gösterecektir. Alkol davranışları kontrol etmeyi zorlaştırdığı gibi bazen tehlikeli davranış ve tepkilere de yol açmada önemli bir faktördür. Alkol ve madde kullanımı cinsel istismara kadar yol acar. Ebeveynin fiziksel veya psikolojik bir rahatsızlıktan dolayı da bunu yerine getiremeyebilir. Örneğin: Ciddi bir rahatsızlık veya kaza sonucu yaralanma veya psikolojik olarak sağlıklı olamama: depresyon; kaygı vs. gibi hastalıkları içeren bir süreç geçirme…

deneme

  • Anne baba çocuk için en iyisini bilir:

Çocuğun ne kadar çok yerse, şişman olursa sağlıklı olacağına beslenme konusunda bilgisiz anne babalarda çocuğu sağlıklı beslenme konusunda yönlendirmemeklede çocuğu ihmal veİstismar etmiş olurlar. Çocuğun temel ihtiyaçalrından biri olan beslenmeyı sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek ve bu konuda kontrol anne babanın sorumluluğudur. Çocuğun sevdiği sağlıksız yiyecekler ile çocuğu sürekli olarak sağlığını tehlikeye atacak bir şekilde çocuğun istediği yönde çocuğu ödüllendirdiğini düşünerek hareket etmek de çocuğu ihmal ve istismardır.

  • Çocuk istismarı veya ihmali iyi ailelerde olmaz.

YANLIŞ; Çocuk istismarı sadece maddi yönden zayıf veya kötü bir çevrede gerçekleşmez. Bütün ekonomik, kültürel düzeylerde olabilir. Çocuğun en basit güvenliğini bile sağlamamak. Örneğin: araba da yolculuk ederken güvenlik önlemleri almamak, kemer ini takmamak veya arabanın ön koltuğuna oturtmak, arabada yalnız bırakmak, evde yalnız bırakmak, motosikleti kullanan kişinin kask kullanmaması veya trafik kurallarına uymaması, çocuk arabada iken sigara içilmesi, araba kullanırken telefon ile konuşulması çocuğun güvenliğini tehlikeye atmaktır ve çocuğu ihmaldir.

Çocuğu sigara veya alkol almaya göndermek, veya çocuğa kendinden yaşça küçük kardeşinin bakımını üstlenmesi görevini vermek veya çocuğa çocuğu teslim ederek evde yalnız bırakmak çocuğun güvenliğini tehlikeye atmak ve çocuğun gözetiminde bulunmamaktır dolayısıyla sonuçları kötü olabilecek ciddi bir ihmaldir.

almila şen

EBEVEYN OLMA OLABİLBE YETENEĞİ, BECERİSİ, BİLGİSİ

Bazı ebeveynlerin çocuk bakımı becerisi veya bilgisi olmayabilir. Ergen aileleri ergen psikoloji ve ergenin durumunu anlamadan sürekli mantıklı olmayan beklentiler içinde olabilirler. Ya da kendi çocukluklarında gördükleri yetiştirme tarzının tek ve iyi yol olduğunu düşünebilirler. Bu gibi durumlarda ebeveynin profosyenel yardım alıp, aile eğitim sınıflarına gitmesi, seminerlerine katılması ve daha iyi ebeveyn olma yetenek ve bilgisini kazanması gerekir.

ÇOCUĞU KORUMAK ÖNCE AİLEDE BAŞLAR…