Parkinson hastalığı yaşa bağlı olarak nevroz sisteminde meydana gelen bozukluktan kaynaklanarak, kişinin hareket, denge ve kas kontrolünü etkiler.
Hareket bozukluklarından biri olarak, en yaygın olarak görülen hastalıklardan biridir. 60 yaşının üzerindeki kimselerde, toplumda her yüz kişiden birinde görülmektedir. Parkinson hastalığının erkeklerde görülme oranı kadınlara göre 1,5 kattır.
Her ne kadar Parkinson hastalığı 60 yaş ve üzeri olarak görülse de daha erken, 40’ lı yaşlarda da görülmektedir. Amerikan aktör Michael J. Fox buna bir örnektir.
Beyindeki hücrelerin kaygı ve enzimlerdeki dengesizlikten ileri geldiği bilinse de hangi biyolojik mekanizmanın buna sebep olduğu henüz bilinmemektedir.
Başka bir fiziksel hastalığa bağlı olmadan bu tür değişimler var ise kişinin bir profesyonele başvurması gerekmektedir.
Parkinson hastalığı tanısı konulmuş bir kişinin, hastalığının derecesine bağlı olarak, nörolog, fizyoterapist, psikolog, psikiyatristi içeren profesyonel bir ekipten yardım alması, yaşam kalitesini artırması ve sürdürmesi açısından önemlidir. Özellikle hasta yakınlarının yardım alması, bu hastalıkla nasıl başa çıkacakları ve nasıl kişiye yardımcı olmaları konusunda, profesyonel yardım almaları, hastanın ve hasta çevresinin yararına olacaktır.